Το Καρναβάλι έρχεται και είναι υπόθεση όλων μας. Η κορύφωση των εκδηλώσεων επιβάλλεται να βρει την περιοχή πλήρως θωρακισμένη σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων, οδηγικής συμπεριφοράς και δημόσιας υγείας.
Στην πρώτη γραμμή για τον συντονισμό των δυνάμεων της περιοχής θα μπει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία ανέλαβε ήδη πρωτοβουλίες, προκειμένου φορείς και θεσμοί να συνεργαστούν για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη από μια σειρά συσκέψεων στην ΠΔΕ, στην οποία μπήκαν οι βάσεις για να εκπονηθεί το σχέδιο δράσης που θα ακολουθηθεί μέχρι την Κυριακή της Αποκριάς στις 17 Μαρτίου. Με προεδρεύοντα τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και με παρούσα την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Αννα Μαστοράκου, αλλά και με την παρουσία εκπροσώπων θεσμών και φορέων όπως ο Δήμος Πατρέων, η Αστυνομία, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Τελωνείο, ο ΣΚEΑΝΑ, το Γενικό Χημείο του Κράτους και άλλοι, η συνεδρίαση αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να φιλοξενηθεί στην περιοχή ένα Καρναβάλι που θα εγγυάται υψηλά επίπεδα ασφάλειας και φυσικά φιλοξενίας των επισκεπτών.
«Πέρυσι η κατάσταση ήταν οριακά διαχειρίσιμη. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί αυτό φέτος. Η Πάτρα δεν είναι ανοχύρωτη πόλη», δήλωσε η Αννα Μαστοράκου και πρόσθεσε: «Στην πρώτη σύσκεψη, αποτυπώσαμε τη χαοτική κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι ως πόλη κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Συζητήσαμε εκτενώς ώστε να εντοπίσουμε τις παθογένειες και να σχεδιάσουμε από κοινού ένα στρατηγικό σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυνατές παραβατικές, αν θέλετε, συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων που εισέβαλαν στην πόλη, κάνοντας παραεμπόριο με νοθευμένα οινοπνευματώδη ποτά και πώληση φαγητών υπό συνθήκες μη υγειονομικά ελεγχόμενες».
Η Αννα Μαστοράκου υπογραμμίζει πως «για τον έλεγχο της κατάστασης έχει πολύ μεγάλη σημασία τι θα αποφασίσει ο Δήμος σε σχέση με τις άδειες που θα δώσει σε μικροπωλητές. Κι αυτό το επισημαίνουμε διότι πέρυσι δεχτήκαμε μία εισβολή από μικροπωλητές από άλλες πόλεις και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Αποτέλεσμα, όπως όλοι θυμόμαστε, ήταν να έχουμε πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών μέθης κ.ά. που αντιμετωπίστηκαν από τον υγειονομικό σταθμό του ΕΕΣ στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία που εφημέρευαν όλες τις ημέρες μετά από τον σχεδιασμό του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη. Αυτή η κατάσταση ήταν οριακά διαχειρίσιμη. Φέτος έχουμε και μία καινοτομία καθώς υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση αιθυλικής αλκοόλης και τη νόθευση των ποτών που θα βοηθήσει καθοριστικά στον έλεγχο της κατάστασης».