Στο 11ο Forum Υγείας και τη συνεδρία για τη smartΗEALTH

September 18, 2023

Βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και των ψηφιακών αλμάτων, τα οποία έγιναν ακόμη πιο έντονα μετά την περίοδο της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά, όμως και οι αρχές της Δημόσιας Υγείας πρέπει να τηρηθούν στο έπακρον και στο ψηφιακό περιβάλλον, διαφορετικά δεν θα έχουμε δημόσια υγεία. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Μπροστά για όλους» του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, Αννα Μαστοράκου στη διάρκεια του 11ου Forum Υγείας. Όλα αυτά στη συνεδρία της 12ης Σεπτεμβρίου που ανέδειξε τo εργαστήριο smartΗEALTH και τις υπηρεσίες που διαθέτει στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου. Θυμίζουμε ότι τo εργαστήριο smartΗEALTH έχει ως στόχο τη δημιουργία υπηρεσίας «μιας στάσης» (one-stop-shop), όπου οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι ΜΜΕ, οι μεσαίες επιχειρήσεις και ο δημόσιος τομέας μπορούν να λάβουν βοήθεια για τη βελτίωση των επιχειρηματικών και παραγωγικών διαδικασιών τους, καθώς και των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν, αξιοποιώντας τεχνολογίες AI, Cybersecurity και High Performance Computing. Αναλυτικά ο χαιρετισμός-τοποθέτηση της Αννας Μαστοράκου: «Το ψηφιακό άλμα ουσιαστικά μας έρχεται μετά την πανδημία, η οποία λειτούργησε ως καταλύτης. Σε αυτό το ψηφιακό άλμα έγιναν πραγματικά πάρα πολύ γρήγορες ουσιαστικά εφαρμογές για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες κατά τη διάρκεια του. Ήταν ένα πολύ θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια, όμως υπήρxε ένα λάθος μήνυμα. Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι πρέπει να κάνουμε αυτή τη μετάβαση με γρήγορο τρόπο. Yπήρξε η ανάλογη χρηματοδότηση για να μας οδηγήσει στη μετάβαση αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε σχεδιασμός. Αυτό ειπώθηκε από επίσημα χείλη και από την εκπρόσωπο του ΕΟΠΥΥ σε άλλη συνεδρία για τον τρόπο εφαρμογής του ψηφιακού μετασχηματισμού. Δεν γίνεται όταν ξαφνικά έρχεται μια εντολή, σύμφωνα με την οποία «μπαίνουμε στην ψηφιακή εποχή», αυτό να γίνεται χωρίς να υπάρχει ο ανάλογος σχεδιασμός. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός και υπάρχει το άγχος να απορροφηθούν τα κονδύλια, σίγουρα πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες που αφορούν την δημόσια υγεία. Το παράδειγμα της άυλης συνταγογράφησης είναι χαρακτηριστικό. Είναι ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο ήρθε να καλύψει το κενό, όμως το μήνυμα που δόθηκε στους πολίτες είναι ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Δημιούργησε μία μαζική συμπεριφορά των πολιτών οι οποίοι απαίτησαν από τους γιατρούς να εξυπηρετούνται από απόσταση και μάλιστα πολλές φορές παίρνοντας από πριν την αγωγή από τα φαρμακεία και απαιτώντας μετά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Επίσης λειτούργησε αρνητικά διότι ο κόσμος αποσυντονίστηκε από την αρχή της Δημόσιας Υγείας που είναι ο πυλώνας . Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά καθώς πολλοί πολίτες στέλνουν στους γιατρούς φωτογραφίες στο Viber και απαιτούν να εξυπηρετηθούν μέσω Viber. Ή στέλνουν μία φωτογραφία και ζητούν μια δεύτερη γνώμη μέσω Viber, δηλαδή έχει καταργηθεί η επαφή του γιατρού με τον ασθενή και αυτό είναι μέγα λάθος.

Οι αρχές της Δημόσιας Υγείας λοιπόν πρέπει να τηρηθούν στο έπακρον και στο ψηφιακό περιβάλλον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποιος είναι «ο καπετάνιος του καραβιού». Διαφορετικά δεν θα έχουμε δημόσια υγεία. Από την άλλη στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται η αγορά των αντίστοιχων εφαρμογών και πρέπει να υπάρχει μια επένδυση του ιατρικού προσωπικού . Στο δημόσιο τομέα χρειάζεται μία εναρμόνιση για να μπει κανείς στο ψηφιακό περιβάλλον και να μην δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση».

lampr_kon

https://amastorakou.gr/wp-content/uploads/2023/06/logo-final.png
Contact
2610 275556, 2610 243725
6988 368119, 6975 549885
Κορίνθου 210-212, 2ος όροφος
Μοιραστείτε τις προτάσεις σας